Steun ons en word donateur!

Uw bijdrage aan het immaterieel erfgoed is van groot belang.

Wat is ons verhaal?

Tabee Nieuw-Guinea vertelt het verhaal van 33 Nieuw-Guineagangers en Papoea’s in de bewogen periode rond het einde van het Nederlandse bestuur in oktober 1962. Over de geschiedenis van de (Indo-)Europeanen en Papoea’s in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea is relatief weinig bekend.

In dit project wordt gebruik gemaakt van oral history. Geschiedenisboekjes beschrijven vaak het generieke of een onvolledig verhaal. Oral history is een methode die de ervaringen en levenswijzen (immaterieel erfgoed) uit vroegere tijden door middel van persoonlijke interviews probeert vast te leggen en te behouden voor toekomstige generaties. Het is de mondelinge vorm van het ‘overleveren’ van verhalen die wordt vastgelegd. Het ontsluiten ervan is immers belangrijk voor jongere generaties. Gelukkig zien ook erfgoedinstellingen zoals musea, archieven en bibliotheken het belang van immaterieel erfgoed steeds vaker in.

Waarom zijn donaties belangrijk?

Vier grote nationale culturele fondsen zijn enthousiast over Tabee Nieuw-Guinea en hebben ons financieel gesteund waardoor wij nu de 33 interviews hebben kunnen afronden en deze website kunnen maken. 

Maar om het project volledig uit te kunnen voeren, is meer geld nodig. De verhalen mogen niet verloren gaan! Daarom willen wij naast een film (de gefilmde ontmoeting eind mei dit jaar) ook een boek/glossy maken en met het docu-theater door het hele land reizen om zoveel mogelijk mensen deelgenoot te maken van deze geschiedenis.

Wat doen we met uw bijdrage?

Uw donatie draagt bij aan het bewaren van dit immateriele erfgoed. Met uw bijdrage kunnen we het docu-theater in heel Nederland vertonen en kunnen we een boek/glossy publiceren met alle prachtige verhalen en foto’s uit het persoonlijke archief van de 33 geïnterviewden. 

Wat krijgt u ervoor terug?

Of het nu € 5 betreft of € 500 iedere donatie is van harte welkom! Al met € 5 draagt u bij aan het archiveren en toegankelijk maken van deze bijzondere geschiedenis. Alle donateurs die ten minste € 100 bijdragen, ontvangen gratis het boek/glossy (ter waarde van € 20). Donateurs die € 500 bijdragen leggen we natuurlijk extra in de watten: twee vrijkaarten voor het docu-theater, symposium én de multimediale installatie én het boek/glossy én een exclusieve backstage tour van regisseur Betsy Torenbos.

Kan ik mijn donatie aftrekken bij de belastingdienst?

De stichting Be-wonder, die dit project Tabee Nieuw-Guinea produceert, heeft sinds kort de ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) status gekregen. Dat betekent dat donateurs hun giften aan stichting Be-wonder mogen aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Zie de informatie van de belastingdienst. Via de schenkcalculator kunt u uw voordeel berekenen.

Het beleidsplan en de financiële verslaglegging van stichting Be-wonder kunt u hier inzien.

Doneren?

U kunt uw donatie overmaken op onze rekening NL02 INGB 0009 314 118 ten name van Stichting Be-wonder, onder vermelding van ‘Donatie TNG’.