Onderdelen
De basis van Tabee Nieuw-Guinea is 33 interviews met (Indo-)Europeanen (Nederlanders, Belanda’s en totoks) uit voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Daaronder moeders en vrouwen, DETA-contractanten, (bestuurs)ambtenaren, kolonisten, Papoea’s, Nederlandse militairen, onderwijzers en de Toegoenees Gerrit Abrahams die door de overdracht eind 1962 gedwongen waren Nieuw-Guinea te verlaten. Ook het verhaal van Siem Nieuwehuijse, die als KLM piloot voor de overdracht evacuatie vluchten uitvoerde en van de Papoease Corrie Ap, die ver na 1962 alsnog moest vluchten en van de missionarissen Piet van Mensvoort en Floor Hoogenboom die na de overdracht in Nieuw-Guinea zijn achtergebleven komen aan het woord.
Tabee Nieuw-Guinea kent vijf samenhangende onderdelen:
- Docu-theater Verzoening? is een voorstelling met geïnterviewden, improviserend componist Oscar Jan Hoogland en performer Betsy Torenbos. Ze staan samen met Papoease Efi Mamoribo (1940) op het toneel in het decor van de 33 interviews. Uniek docu-theater over de bewogen periode rond het vertrek Nederland uit Nieuw-Guinea (West Papua) op 1 oktober 1962. Veel mensen hebben toen het land onvrijwillig moeten verlaten. Wat doet het met je als je één of zelfs twee keer moet vluchten? Kan een mens zich hiermee verzoenen? De voorstelling gaat op 8 oktober 2022 in première en vanaf 2023 op tournee door het hele land tot zomer 2024.
- Symposia die na afloop van het docu-theater in museum Sophiahof, museum Bronbeek en in DNK worden georganiseerd door Paul Pattynama. De symposia gaan dieper in op onderliggende thema’s (onder andere de impact van het veelal gedwongen vertrek voor alle betrokkenen) en leggen een relatie met de actualiteit.
- Video-installatie is een beeld- en geluidswereld op basis van de 33 interviews van TeZ (Maurizio Martinucci) en Betsy Torenbos. De installatie opent op 1 oktober 2022 in het museum Sophiahof en zal vervolgens in museum Bronbeek en later in het DNK te beleven zijn.
- Boek of glossy in samenwerking met uitgever SIVVPress.
- Deze website maakt het immateriële erfgoed voor iedereen en voor langere tijd toegankelijk. De website zal in ieder geval tot 2026 online zijn. Daarna wordt de content overgedragen aan het Indisch Herinneringscentrum en Nationaal Archief.
Voor het docu-theater, de symposia en de multimediale installatie werkt Stichting Be-wonder samen met het Indisch Herinneringscentrum (IHC), museum Sophiahof, museum Bronbeek/Kumpulan en DNK. Het project eindigt in juni 2024 met een afsluitende bijeenkomst.
