Docu-theater

Bij het docu-theater vormen de 33 interviews de basis. Deze hoogst persoonlijke verhalen geven een uniek beeld op de wereldgeschiedenis.

Geïnterviewden, improviserende componist Oscar Jan Hoogland en performer Betsy Torenbos staan, samen met zanger/componist Robinson Jouwe (kleinzoon van de vicevoorzitter van de Nieuw-Guinea Raad Nicolaas Jouwe) en Raki Ap (zoon van de vermoorde Papoea antropoloog) Arnold Ap, op het toneel in het decor van de 33 interviews. Uniek docu-theater over de bewogen periode rond het vertrek van Nederland uit Nieuw-Guinea (Papoea) op 1 oktober 1962. De meeste mensen hebben toen het land onvrijwillig moeten verlaten. Wat doet het met je als je één, twee of zelfs drie keer moet vluchten? Kan een mens zich hiermee verzoenen?

Tabee Nieuw-Guinea  is een productie van Stichting Be-wonder. Het docu-theater Verzoening? is gemaakt door regisseur Betsy Torenbos met componist Oscar Jan Hoogland. Aan elke voorstellingen doen enkele geïnterviewden mee. 

De geïnterviewden zijn: Rob Pattynama, Daan Sahetapy, Frans de Séra, Nico van Balgooij, Ranny Herklots, Hilly Fredriksz, Alex Bal, Hans van Zanten, Eddy Korwa, Frans Peereland, Jane Füren, Efi Mamoribo, Arend Pottjegort, Miek Dorrestein, Lizzy Schrijn, Floor Hoogeboom, Annis Lekransy, Henk Bosman, Jan Herman van Roijen, Burmanus Wenno, Caroline Wenno-de Queljoe, Jacques de Jonge, Frans Sauselé, Corrie Ap, Fred van der Burg, René Hoksbergen, Siem Nieuwehuijse, Hetty Scheepe, Lenie Bos en Gerrit Abrahams.

Verzoening? is op 8 oktober 2022 in het Sophiahof in Den Haag in première gegaan. De voorstelling waarin theater, film en oral history zijn verwerkt, is vanaf  2023 door het hele land te zien. Zie voor de actuele speeldata de agenda.

Klik op de link voor de trailer van onze voorstelling: https://youtu.be/qL1FIKHCXc0

 

Levinas: Ik en de ander.

‘Levinas is de filosoof van de blik en het gelaat van de ander’, zo staat de Litouwse-Franse filosoof Emmanuel Levinas (1906-1998) bekend. Daarmee zette hij de filosofie op z’n kop. God, of de wereld, waren eeuwenlang onterecht als uitgangspunt genomen. Maar voor Levinas spreken de dingen niet tot ons, doen geen beroep op ons, en is het werkelijk ontmoeten van de ander waar onze verantwoordelijkheid mee begint.

logo TNG roodtekstdoorschijnend met tekst

Docu-theater

Het docu-theater Verzoening gaat 8 oktober 2022 in het Sophiahof in Den Haag in première. De voorstellingen zijn vanaf  2023 door het hele land te zien.

Bij het docu-theater vormen de 33 interviews de basis. Deze hoogst persoonlijke verhalen geven een uniek beeld op de wereldgeschiedenis. Het docu-theater heeft de gefilmde ontmoeting in juni 2022 van alle geïnterviewden als filmdecor.  Deze opnames zijn symbolisch: ‘het bevragen van en intiem samenzijn met de ander met wie je een gedeeld verleden hebt, maar wie je niet kent’. Vanuit deze gedachte ontwikkelt zich het docu-theater. Twee geïnterviewden, stapels brieven, pure levensverhalen op film, een verteller, een musicus, twee dansers vertellen een nieuw verhaal. Kan er verzoening plaatsvinden?

Verzoening: een productie met medewerking van (onder voorbehoud):  Oscar-Jan Hoogland, Judith Linssen, Waikuma Penturi, Betsy Torenbos, TeZ en de geïnterviewden Rob Pattynama, Daan Sahetapy, Frans de Séra, Nico van Balgooij, Ranny Herklots, Hilly Fredriksz, Alex Bal, Hans van Zanten, Eddy Korwa, Frans Peereland, Jane Füren, Efi Mamoribo, Arend Pottjegort, Miek Dorrestein, Lizzy Schrijn, Floor Hoogeboom, Annis Lekransy, Henk Bosman, Jan Herman van Roijen, Burmanus Wenno, Caroline Wenno-de Queljoe, Jacques de Jonge, Frans Sauselé, Corrie Ap, Fred van der Burg, René Hoksbergen, Siem Nieuwehuijse, Hetty Scheepe en Lenie Bos.

Zie hier voor meer informatie over Be-wonder.

logo TNG roodtekstdoorschijnend met tekst